Druktechnieken

Zeefdruk, Grafische zeefdruk, Transferdruk en Tampondruk.

Zeefdruk

Zeefdruk is een zogenaamde “doordruktechniek”, waarmee voorwerpen op basis van inkt en een gaaswerk bedrukt worden met een afbeelding, tekst of logo. De zeefdruktechniek is geschikt voor een groot aantal aan verschillende materialen. Een belangrijke voorwaarde hierbij is dat het te bedrukken oppervlak enigszins vlak is. We maken hierbij gebruik van een dekkende inkt, waarmee we levendige kleuren en een slijtvaste bedrukking creëren. Met de zeefdruktechniek is het eenvoudig om snel grote aantallen te bedrukken.

Grafische Zeefdruk

Met de grafische zeefdruktechniek worden veel verschillende materialen en ondergronden bedrukt. Denk bijvoorbeeld aan glas, hout, (PVC-)stickers, kunstof, reclameborden en spandoeken. Voor elke ondergrond, wordt een aparte inkt gebruikt. Producten die zijn bewerkt middels grafische zeefdruk zijn krasbestendig, bestand tegen UV en hebben een relatief lange levensduur. Bovendien is de gebruikte inkt vochtbestendig, kleur-echt, en hecht deze zeer goed aan het bedrukte oppervlak. Grafische zeefdruk wordt soms gecombineerd met Tampon zeefdruk.

Transferdruk

Bij de transferdruk wordt de inkt niet direct op de ondergrond aangebracht zoals bij zeefdruk, maar gebeurt dit indirect. Allereerst wordt het ontwerp digitaal op een kleverige folie geprint, waarna deze folie op een stuk textiel (zoals een shirt, trui, jas of tas) wordt geplakt. Vervolgens wordt het textiel onder een pers gelegd, die de ondergrond met hoge druk en temperatuur bedrukt. Door de hitte zal de lijm onder de folie vloeibaar worden. Hierna koelt het geheel weer af, waardoor de print (ofwel de transfer) zich stevig hecht aan de ondergrond.

Tampondruk

Tampondruk is net als transferdruk een indirecte techniek en is voornamelijk geschikt voor gladde ondergronden. Hierbij kun je denken aan servies, pennen, thermosflessen en lampenkappen. De inkt wordt aangebracht in een aangebrachte stempel van elastische siliconen-rubber, waardoor deze blijft hechten aan verschillende objecten en vormen. De tampon varieert in vorm, hardheid en grootte, afhankelijk van het te bedrukken voorwerp. Met de tampondruk-techniek kunnen zowel vlakke als ook oneffen ondergronden worden bedrukt.