Grafische zeefdruk

Een zeefdruktechniek, voor specifieke producten / materialen

Grafische zeefdruk bij Maas van ’t Hoog

Grafische zeefdruk is toepasbaar op enkele specifieke materiaalsoorten. Enkele voordelen van deze techniek zijn dat de afdrukken dekkend zijn en dat de kwaliteit van de gedrukte kleuren erg hoog is. Bij Maas van ‘t Hoog kun je zelf de te bedrukken producten aanleveren en deze laten bedrukken. Daarnaast kun je vanzelfsprekend een keuze maken uit ons eigen ruime assortiment aan producten.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op om te bekijken wat wij voor je kunnen betekenen.

Grafische Zeefdruk - Maas van 't Hoog - Content - Zeefdruk

Wat is grafische zeefdruk?

Grafische zeefdruk is, zoals de naam al doet vermoeden, een zeefdruktechniek, maar dan voor specifieke producten/toepassingen. Met deze zeefdruktechniek worden meerdere materialen en ondergronden bedrukt. Denk bijvoorbeeld aan glas, hout, PVC- en vloerstickers, kunststofplaten, reclameborden en lichtbakken. Voor elke ondergrond, wordt een aparte inkt gebruikt. Producten die zijn bewerkt middels deze zeefdruk zijn krasbestendig, bestand tegen UV en hebben een relatief lange levensduur. Bovendien is de gebruikte inkt vochtbestendig, kleurecht, en hecht deze zeer goed aan het bedrukte oppervlak. Grafische zeefdruk wordt soms gecombineerd met Tampondruk.

Grafische zeefdruk techniek

Net zoals de standaard zeefdruk, is grafisch een zogenaamde “doordruktechniek”. De prent die voorkomt uit deze techniek wordt ook wel een serigrafie genoemd.

Deze druktechniek werkt op basis van een stuk gaas, wat is bevestigd in een frame. Dit geheel, ook wel een zeefdrukraam genoemd, is voorzien van een laag die wordt verlicht. Dit creëert vervolgens donkere vlakken die worden weg gewassen tijdens het ontwikkelen. Hierdoor ontstaan “doorlatende” plekken op het zeefdrukraam, waar uiteindelijk de inkt doorheen wordt gedrukt.

De inkt wordt derhalve op het raam aangebracht, de rakel smeert vervolgens de inkt uit. Dit zorgt ervoor dat het sjabloon (logo, afbeelding, tekst) op het voorwerp wordt aangebracht. Het is mogelijk om deze techniek meerdere malen te herhalen met meerdere vormen of kleuren. De inkt van de grafische zeefdruk is goed dekkend en kan ook op donkere ondergronden worden aangebracht.

Automatische zeefdruk

Als het sjabloon in grote aantallen gedrukt moet worden, dan is een automatische zeefdrukmachine geschikt. De zeef met daarin het sjabloon, moet daartoe vooraf op de machine worden ingesteld. Een zeefdrukmachine wordt ook wel zeefdrukcarrousel genoemd. Een automatische zeefdrukcarrousel is bijvoorbeeld geschikt om grote aantallen textiel te bedrukken.

Handmatige zeefdruk

Voor het bedrukken van kleinere aantallen en kleinere oppervlakken, is een handmatige zeefdruk geschikt. Het te bedrukken oppervlak moet enigszins vlak zijn, de aangebrachte inkt hecht (net als bij machinale zeefdruk) erg goed aan het oppervlak en is geschikt voor meerdere ondergronden. We leveren maatwerk. Elk door u aangeleverd ontwerp, wordt vakkundig en op de juiste wijze op de gewenste ondergrond aangebracht.