Zeefdruk

Multi-inzetbaar en in grote oplages mogelijk!

Zeefdruk bij Maas van ’t Hoog

Zeefdruk is toepasbaar op bijna alle materiaalsoorten en heeft een lange levensduur. Ook op donkere ondergronden kan met zeefdruk dekkend gedrukt worden. Bij Maas van ‘t Hoog kun je zelf de te bedrukken producten aanleveren en deze laten bedrukken. Daarnaast kun je vanzelfsprekend een keuze maken uit ons eigen ruime assortiment. Wij beschikken over de juiste expertise en middelen om je producten te bedrukken middels de zeefdruk-techniek.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op om te bekijken wat wij voor je kunnen betekenen.

Wat is zeefdruk?

Zeefdruk is een druktechniek op basis van sjablonen, die geschikt is voor meerdere producten en ondergronden. Met zeefdruk is het mogelijk om vrijstaande en gedetailleerde afbeeldingen opnieuw te gebruiken voor andere doeleinden. Dit is mede mogelijk, doordat de zogenaamde rakel de inkt door een zeefraam perst. Hiermee creëer je een gedetailleerd sjabloon, dat multi-inzetbaar is. Om een dergelijk sjabloon te kunnen produceren, heb je een viertal zaken nodig:

  • Een grafisch sjabloon, zwart op folie gedrukt
  • Een zeefdrukraam;
  • Foto-emulsie;
  • Een UV-lichtbron.

De slijtvastheid en de levendige kleuren vanwege het gebruik van dekkende inkt zijn kenmerkend.

Techniek van zeefdruk

Op basis van het sjabloon vindt de belichting van het zeefdrukraam plaats. Het volledig belichte raam, zorgt er vervolgens voor dat het zeefdrukproces op meerdere ondergronden en materialen kan worden toegepast. Denk bijvoorbeeld aan ondergronden van textiel, papier, karton, metaal, glas, steen en keramiek. Het zeefdrukraam is voorzien van zeefdrukgaas, wat in een frame is vervaardigd. Er zijn verschillende soorten gaas, die variëren in dichtheid. Hoe fijner de zeef is, des te minder inkt er wordt aangebracht. De gaasdichtheid bepaalt welke soort ondergrond geschikt is om bedrukt te worden.

Automatische zeefdruk

Als het sjabloon in grote aantallen gedrukt moet worden, dan is een automatische zeefdrukmachine geschikt. De zeef met daarin het sjabloon, moet daartoe vooraf op de machine worden ingesteld. Een zeefdrukmachine wordt ook wel zeefdrukcarrousel genoemd. Een automatische zeefdrukcarrousel is bijvoorbeeld geschikt om grote aantallen textiel te bedrukken.

Handmatige zeefdruk

Voor het bedrukken van kleinere aantallen en kleinere oppervlakken, is een handmatige zeefdruk geschikt. Het te bedrukken oppervlak moet enigszins vlak zijn, de aangebrachte inkt hecht (net als bij machinale zeefdruk) erg goed aan het oppervlak en is geschikt voor meerdere ondergronden. We leveren maatwerk. Elk door u aangeleverd ontwerp, wordt vakkundig en op de juiste wijze op de gewenste ondergrond aangebracht.

Zeefdruk - Maas van 't Hoog - Content - Tweede hal